Ongetwijfeld heeft u het al in het nieuws voorbij zien komen, maar de kans is groot dat u het ergens onderaan op je lijstje hebt gezet. Over een kleine twee maanden bent u verplicht om een rookmelder te installeren in uw (bestaande) woning. Benieuwd hoe het zit met de regels met betrekking tot de rookmelders? Lees dan snel verder!
Een nieuw bouwbesluit
Uit onderzoek is gebleken dat meer dan helft, namelijk 76%, al een rookmelder thuis heeft hangen. Misschien toch even goed om te checken of deze het nog wel doet? Wist je dat het sinds 2003 al verplicht is voor nieuwbouwwoningen om op elke etage een rookmelder te hebben. Brandweer Nederland en vele gemeenten gaven al het advies om op iedere etage een rookmelder te plaatsen. De regering geeft dan ook dit jaar gehoor aan het advies en neemt het op in het bouwbesluit: vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder in uw woning te hebben. Ook zal deze regel gelden voor verblijfsruimtes en besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.
Wie moet de rookmelder plaatsen?
Het blijkt dat een rookmelder (incl. batterijen) met een levensduur van ongeveer 10 jaar zo’n €30,- kost én het duurt ongeveer 30 minuten om deze plaatsen. Dat valt best mee toch? Stap dan ook, na het lezen van deze blog, op de fiets en haal zo’n rookmelder want een rookmelder redt levens. Bent u huiseigenaar van een bestaande woning? Dan bent uzelf verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelder en het onderhoud ervan. Huurt u momenteel een woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende rookmelders. Als huurder ben u wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder.
Waar kan je het beste een rookmelder ophangen?
Het advies van Brandweer Nederland is om de rookmelders in de hal én op de overloop te plaatsen tegen het plafond. In iedere woning hangen dus minimaal twee rookmelders. Deze rookmelders dien je minimaal 50 centimeter van de muur of hoek af te hangen. Het meest veilige is natuurlijk om rookmelders overal op te hangen, bijvoorbeeld nog in een slaapkamer, woonkamer of een wasmachine ruimte. Voor doven en slechthorenden is een speciale rookmelder ontwikkeld. Deze rookmelder kunt u koppelen en bestaat uit twee onderdelen: een strobe die felle flitslichten geeft en een trilplaat die u bijvoorbeeld onder uw kussen kunt leggen. Dit alarm zal wel pas werken als deze draadloos is aangesloten op het rookmeldersnetwerk. De rookmelders die speciaal ontwikkeld zijn voor doven en slechthorenden zijn de volgende melders: bij alle Wi-Safe 2 melders, de WST-630 rookmelder, de WHT-630 hittemelder en de W2-CO-10X CO-melder.
Ons advies, gewoon een rookmelder ophangen op iedere verdieping zodat u met een gerust hart kan wonen en slapen. Dan wordt het pas echt uw (t)huis!