Terug naar het overzicht

Consumenten lijken weer meer vertrouwen te krijgen in de woningmarkt

Consumenten lijken weer meer vertrouwen te krijgen in de woningmarkt

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Gebaseerd op cijfers van NVM en Funda willen wij u een beeld geven van de huidige woningmarkt. Inmiddels zijn we ruim drie weken verder, nadat de eerste maatregelen rondom het Coronavirus werden aangekondigd. Dat had een grote impact op de woningmarkt, maar inmiddels lijken de ontwikkelingen best positief te zijn.

Stijgende lijn bij woningzoekers

Zo meldt Funda een stijgende lijn in het totale aantal bezoekers op het woningplatform. In week 14 steeg dit tot 14% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. Ook de contact- en bezichtigingsaanvragen hebben een stijgende lijn.

Toenemend consumentenvertrouwen

Ook geeft Funda aan dat het sentiment rondom aan- en verkoop een rooskleuriger beeld kreeg in week 14, zo blijkt uit een onderzoek ingevuld door ruim 1100 respondenten. Funda meldt het volgende:

“Het vertrouwen lijkt weer iets toe te nemen. Waar twee weken terug van alle respondenten die van plan waren om alleen een woning te kopen nog 36% minder gemotiveerd was dan voor de coronacrisis, is dat aantal teruggelopen tot 32%. Bij de doorstromers is de stijging in motivatie nog een stuk groter. Het percentage dat aangeeft minder gemotiveerd te zijn liep van 46% terug naar 34% en het aantal respondenten dat zich juist meer gemotiveerd voelt om nu te kopen én verkopen steeg van 4% tot 8%”.

De aanbodzijde

Uit cijfers van de NVM blijkt dat het aantal transacties binnen de bestaande bouw in week 14 is toegenomen met 4% ten opzichte van een week eerder. Het resulteerde er in deze week zelfs voor dat er meer boven de vraagprijs werd betaald dan de weken daarvoor. Wel zien wij een duidelijk verschil aan de hand van de courantheid van een woning, wij adviseren daar sterk rekening mee te houden.

Virtueel bezichtigen lijkt door te breken

Een persoonlijke rondleiding is over het algemeen het meest geliefd, hetgeen met gepaste maatregelen in deze tijd goed mogelijk blijft. Toch lijkt het erop dat een videobezichtiging is doorgebroken. Voor geïnteresseerden welke echt niet kunnen en/of willen komen kijken, bieden wij een persoonlijke live bezichtiging aan. We lopen met een videoverbinding dan door de woning en focussen ons op de interactie met de geïnteresseerden. Ook maken wij een standaard videobezichtiging van een woning welke wij voorafgaand aan geïnteresseerden opsturen. Zij kunnen aan de hand daarvan al bepalen of er verdere interesse is of dat deze woning niet bij hen past. Naast dat dit een hoop tijd voor de geïnteresseerde bespaart, neemt de kwaliteit van een daadwerkelijke bezichtiging daarna behoorlijk toe. Een absolute win-win, welke als het aan ons ligt ook in de toekomst aanblijft.

Is het nu wel of geen goed moment uw woning te verkopen?

Gebaseerd op cijfers en onze ervaring is het een prima periode om uw verhuiswens door te zetten. Wij begrijpen echter wel de twijfel gezien er een hoop onzekerheden zijn over de aanstaande ontwikkelingen. Daarom bieden wij onze courtages aan onder ‘no cure, no pay’ voorwaarden. Hoe werkt dat?

1. verkopen:
Wij kunnen al onze verkoopactiviteiten voor uw woning gewoon opstarten. Blijkt het onverhoopt dat wij uw woning niet kunnen verkopen, dan bieden wij aan uw woning van de markt te halen en op een later moment opnieuw te koop aan te bieden. U hoeft ons geleverde werk nog niet te vergoeden. Alles staat dan als het ware in de ijskast voor een later moment. Lees meer over ons als verkoopmakelaars.

2. aankopen:
Op dit moment staat er meer te koop dan pakweg één-twee maanden geleden. Meer keus voor u dus! Daarnaast lijkt de hypotheekrente licht te stijgen (ook dan staat deze nog steeds historisch laag). Al-met-al kan het misschien juist wel een heel goed moment zijn om uw droomwoning aan te kopen. Wij begeleiden u hier graag bij. Mocht u toch niets vinden of uiteindelijk liever op een later moment verder willen zoeken, dan zetten wij onze afspraken in de ijskast en hoeft u ons nog niet te betalen. Lees meer over ons als aankoopmakelaars.

3. taxeren:
Misschien heeft u al een woning gekocht en dient deze voor de bank te worden getaxeerd. Of wilt u profiteren van misschien wel de laagste hypotheekrente in uw woongeschiedenis, waardoor u uw hypotheek wil oversluiten of in aanmerking wil komen voor een renteverlaging. Een NWWI-taxatie biedt dan uitkomst. Onze gecertificeerde taxateur kan dat voor u uitvoeren: snel en tegen een scherp tarief, met de kwaliteit welke u van ons gewend bent. Is de getaxeerde waarde toch niet wat u gedacht had? Geen punt, dan werken wij het rapport niet uit en hoeft u ons ook niet te vergoeden. Wie weet komt het op een later moment beter uit. Lees meer over ons als taxateurs.

Kan ik ook alvast alles voorbereiden zodat ik na het Coronavirus op de markt kan?
Tuurlijk! Wij kunnen u persoonlijk in uw huis of via een live videoverbinding al advies geven over de verkoop van uw huis. Op dit moment heeft u wellicht tijd om uw woning verkoopklaar te maken en dankzij de zonnige periode welke aantreedt kunnen wij alvast een mooie presentatie van uw woning maken. Ook heeft u ruim de tijd om alle documentatie op orde te brengen. Zo zijn wij samen straks helemaal klaar voor een geslaagde verkoopperiode. Eén muisklik verwijderd van de markt noemen wij dat. En natuurlijk hoeft u ons tot het verkocht is niets te vergoeden. Contact gerust ons team!

Tot slot

Blijf op de hoogte! Ook in de komende weken houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Graag tot snel!

Neem contact op

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.