Terug naar het overzicht

Hoe kun je het beste jouw woning isoleren?

Hoe kun je het beste jouw woning isoleren

Duurzaamheid is een hot topic. En terecht, want het heeft grote invloed op het milieu, jouw portemonnee en jouw wooncomfort. Als makelaars delen wij dagelijks onze expertise op het gebied van duurzaam wonen. Dit doen we ook met jou, in onze periodieke podcast op Spotify en via onze blogs. Zo kun je goed jouw woning isoleren!

Woning isoleren. Waar begin je?

Eigenlijk is het heel duidelijk waar je het beste kunt beginnen als jij jouw woning gaat isoleren. Begin bij de schil! De schil? Ja, alles wat binnen met buiten afscheidt. Dus jouw buitenmuren, het dak, de vloeren, de kozijnen en het glas. Daarmee creëer je letterlijk een isolement. Door dit te doen verliest jouw woning minder warmte en hoef je minder te stoken. Het is dan ook de manier om CO2 te besparen. Dit is niet alleen een lange termijn winst voor het klimaat, maar ook direct voor jouzelf. Het resulteert namelijk ook in een lagere energierekening en een comfortabelere woning. Doordat je de schil van jouw woning gaat isoleren miniseer je tocht, voorkom je condens op de ramen en blijft de temperatuur in jouw woning stabieler.

Slim ruimtes verwarmen en plafonds isoleren

Toch komt er ons inziens meer kijken bij een woning isoleren. Zo zou je ook specifiek kunnen kijken waar je in huis veel stookt. Zo kun je ervoor kiezen om te verwarmen in zones en handig gebruik te maken van aparte ruimtes, bijvoorbeeld als je veel in de woonkeuken zit en zelden in de zitkamer. Op deze manier hoef je niet de hele inhoud van jouw woning te verwarmen. Daarnaast is het slim om ook plafonds te isoleren. Warmte stijgt en kan ontsnappen via een niet geïsoleerd plafond. Zeker als de ruimte daarboven koud is, omdat er in de bovengelegen slaapkamer bijvoorbeeld minimaal wordt verwarmd. Zonde natuurlijk! Door het plafond ook te voorzien van isolatie hou je de warmte in de ruimte waar je verwarmt. Het handigste is om dit te doen tijdens een verbouwing, als je bijvoorbeeld het plafond vernieuwd. Soms kan het ook van bovenaf en kun je het plafond onaangetast houden.

Glas en of kozijnen vernieuwen, kierdichtheid

Het plaatsen van isolerend glas is een relatief goedkope manier om de isolatie van jouw woning te verbeteren. Het geldt niet alleen voor oud enkelglas. Sommige dubbele beglazing is al zo oud, dat de isolatie minimaal is. Of sommige dubbele beglazing is ‘lek’, het glas oogt dan een beetje wazig en heeft een aanzienlijk minder isolerende werking. Vaak kan nieuw, hoog isolerend, glas in een bestaand kozijn geplaatst worden. De investering valt dan mee, terwijl het oppervlakte waar je de warmte minder gaat verliezen groot is. Zeker in de woonvertrekken is dit vaak stap 1!

Soms kan nieuwe beglazing niet in het huidige kozijn. Je bent dan genoodzaakt om het kozijn of het raam-/deurdeel te vernieuwen. Het voordeel is dat nieuwe kozijnen goed sluiten en dus tocht voorkomen. Sowieso is het slim om kierdichtheid te creëren. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van tocht strips bij ramen en deuren of door ramen en deuren opnieuw goed af te stellen.

Glasisolatie check

Muurisolatie

Het isoleren van een muur kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld aan de binnenzijde door voorzetwanden te plaatsen, door de eventuele spouwmuur te isoleren of door inzet van gevelpanelen.

Bij spouwmuurisolatie wordt in de ruimte van ca. 5 cm tussen de binnen- en de buitenmuur isolatie gespoten, bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glas-/steenwolvlokken. Er moet echter wel een spouw zijn en de spouw moet niet of niet te veel puinafval bevatten. Vanaf de jaren ’20 werden spouwmuren gebouwd. Sommige zijn van mening dat de stilstaande lucht tussen de spouw al voldoende isoleert.

Bij voorzetwanden plaats men een raamwerk met isolatiemateriaal ertussen en gipsplaten er tegenaan. Soms wordt er gebruik gemaakt van kant-en-klare isolatieplaten met gipsplaat of warmte reflecterende folie. Het is belangrijk dat er tussen de gevel en het isolatiemateriaal een paar, ongeveer 2cm, ruimte zit. Deze manier van isoleren is ideaal bij een steens buitenmuur of als je binnen een nieuwe infrastructuur (leidingwerk en elektra) wil aanbrengen en toch alle muren wil gaan stucen. Als je handig bent kun je deze isolatie zelf aanbrengen.

Met gevelplaten pak je jouw huis als het ware in met een dikke laag isolatie. Als afwerking kan gekozen worden voor steen strips, stucwerk, kunststof platen, cementplaten of hout. Het is wel een ingrijpende en vrij kostbare klus. Daarnaast is het vergunnings-plichtig, let daar dus goed op.

Het hangt sterk af van het bouwjaar, het type huis en de wensen af wat je het beste kunt doen. Deze expertise delen onze makelaar eigenlijk altijd op locatie.

Vloerisolatie

Het isoleren van de vloer kan veel comfort op leveren. Wel gaan er geluiden op dat deze manier van isolatie beperkte invloed heeft op warmteverlies. Warmte stijgt immers.

Er zijn verschillende manieren van vloerisolatie. Van onderaf, in de kruipruimte tegen de ondervloer aan. Dit kan bijvoorbeeld met isolatiemateriaal als kurk, steenwol, schuim, etc. De kruipruimte moet wel groot genoeg zijn om het te kunnen aanbrengen. Op de bodem wordt dan een damp remmende folie aangebracht voor de vochtregulering.

Van bovenaf kan ook. De vloer in de ruimte komt echter wel omhoog, dat heeft invloed op de beleving van de ruimte, maar ook op plinten, deuren, etc. Denk daar dus goed over na. Bij vloerisolatie van bovenaf plaats je isolatiemateriaal in de vorm van platen op de constructievloer.

Of vloerisolatie op de bodem. Dat is ook mogelijk. Een goed alternatief als de kruipruimte te laag is voor vloerisolatie van onderaf. Op deze manier worden bijvoorbeeld piepschuimkorrels op de bodem gespoten. Daarboven zal zich een stukje lucht bevinden. Deze lucht koelt echter wel af, door bijvoorbeeld kruipruimte ventilatie, wat de isolatie beperkt. Niet het meest optimaal dus, maar beter dan geen vloerisolatie!

Vloerisolatie check

Dakisolatie

Warmte stijgt, belangrijk om te realiseren bij een woning isoleren. Het dak is bij uitstek een plek waar de warmte het huis verlaat. Althans, vooral op de verdieping waar het dak meteen boven zit. Als je bijvoorbeeld een zolder hebt welke je bijna niet gebruikt en dus nagenoeg niet verwarmd, is het isoleren van dat dak voor jou minder noodzakelijk. Maar bevindt jouw woonkamer zich onder de kapconstructie? Dan heb je een heel ander verhaal!

Het isoleren van het dak kan van binnen en van buiten uit. Doe het echter nooit beide! Van buitenaf is vooral mogelijk als je het hele dak gaat vernieuwen. Alle pannen of bitumen moet namelijk van het dak af. Daarnaast wordt je dak hoger, de aansluiting met jouw dakgoot zal daarom mogelijk opnieuw moeten worden aangelegd. Van binnenuit ben je iets flexibeler, bijvoorbeeld als het dak nog niet vernieuwd hoeft te worden. Als jij handig bent kun je dit in veel gevallen zelfs zelf! Ook hier is het advies wat onze makelaars jou zullen geven afhankelijk van de specifieke woning en de staat van (buiten)onderhoud.

Dakisolatie check 

Leidingwerk isoleren

Ja ook leidingwerk zou niet onbelicht moeten blijven tijdens het woning isoleren. Door de leidingen stroomt immers het warme water. Op al dat oppervlakte kan de leiding warmte verliezen. Maar denk ook logisch na. Moet jouw warme water in de keuken komen van de C.V.-ketel twee verdiepingen hoger? Zonde, het hele leidingparcours moet eerst verwarmd worden voordat jij warm water uit de kraan krijgt om bijvoorbeeld even snel je handen te wassen. Een close-in boiler kan dan uitkomst bieden.

Woning isoleren als winst op het energielabel?

Natuurlijk heeft de isolatie van jouw woning effect op het energielabel van jouw woning. Althans de kans is groot. Zo heeft het isoleren van plafonds geen invloed op het energielabel, terwijl dat juist wel veel comfort en besparing kan opleveren. Maar heeft het isoleren van jouw buitenmuur, bijvoorbeeld door middel van spouwmuurisolatie, wel invloed op het energielabel. Het kan in sommige gevallen zijn dat je bijvoorbeeld door zo’n ingreep van een D naar een C label schiet. En dat heeft weer invloed op de waarde van jouw woning. In dat soort gevallen kun je overwegen om die isolatie nog voor de verkoop van jouw woning te verrichten. Je bent in dat geval gericht op het creëren van meerwaarde door middel van het energielabel.

Woning isoleren op maat

Zoals eerder al aangegeven hangt het van het bouwjaar, het type woning en het gebruik af welke isolatie de meeste winst oplevert. Onze makelaars delen graag hun kennis met jou, maar je kunt ook online alvast veel tools vinden. Dit doe je makkelijk via Milieucentraal en de isolatie zelfscan. Als je hier de stappen invult ontvang je advies over welke isolatiewinst je nog kunt maken.

Duurzaam wonen

Vind je onderwerpen omtrent duurzaam wonen interessant? Onze collega’s Charlotte en Sjors maken periodiek een podcast over dit onderwerp, hier te beluisteren via Spotify. Daarnaast verschijnen geregeld blogs over dit onderwerp. Hou het in de gaten en doe er je voordeel mee! Heb je nog andere vragen?

Neem contact op

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.