Terug naar het overzicht

Woningmarkt regio Haarlem bereikt nieuw record

Het zal niemand ontgaan zijn, de woningmarkt is een hottopic. Kunnen we zelfs spreken van een hittegolf op de woningmarkt? Sjors van ons team neemt jullie mee in de kersverse kwartaal woningmarktcijfers vanuit de NVM gespecificeerd op de woningmarkt regio Haarlem (agglomeratie Haarlem), gemeente Haarlemmermeer en gemeente Amsterdam.

Woningmarkt Haarlem

Gemiddelde verkoopprijs op hoogste punt ooit

Niet eerder lagen de verkoopprijzen van woningen in deze regio’s zo hoog als in Q2 2024. Gemiddeld in regio Haarlem lag de verkoopprijs van verkochte woningen 15,5% hoger dan een jaar eerder en 7,2% hoger dan slechts een kwartaal eerder. In regio Haarlemmermeer was dit zelfs 16,9% en 7,4% en in Amsterdam 16,6% en 9,8%. In de regio Haarlem en Amsterdam is de tussenwoning daarin op jaarbasis koploper, met een stijging van 20,9% en 22,8%. In de regio Haarlemmermeer is de stijging bij appartementen het hoogst, namelijk 22,3%. Daler is de hoekwoning in Amsterdam en de vrijstaande huizen in regio Haarlem, namelijk -4,7% en -7,8% ten opzichte van 2023. Volgens Sjors van wbos makelaars houdt het energielabel/energiezuinigheid daarmee een verband.

Ook meterprijzen in de lift

De gemiddelde meterprijs ligt eveneens aanzienlijk hoger in de regio Haarlem, regio Hoofddorp en Amsterdam. Waarin Amsterdam koploper is met een gemiddelde meterprijs van € 8.222,- (14% gestegen t.o.v. jaar eerder), gevolgd door de regio Haarlem met € 6.099,- (14,6%). In de regio Haarlemmermeer is de gemiddelde meterprijs nog iets vriendelijker met € 4.946,-, maar kent deze regio wel de sterkste stijging van de drie regio’s ten opzichte van een jaar eerder (16,6%). Als men het over een meterprijs heeft, wordt de verkoopprijs van een woning gedeeld door de woonoppervlakte van de woning.

Woningmarkt regio Haarlem

Toch wat goed nieuws voor kopers op de woningmarkt regio Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam? Jazeker! Ten opzichte van een kwartaal eerder staan er op dit moment 43% meer woningen te koop in de regio Haarlem, 18% in de regio Hoofddorp en zelfs 56% in Amsterdam . Als we dat vergelijken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden zijn het er wel minder in omgeving Haarlem en Hoofddorp, namelijk respectievelijk -4% en -12%. In Amsterdam zien we een ander beeld, ten opzichte van een jaar geleden is het te koop staande aanbod daar gestegen met 11%.

Meer mensen besluiten te verkopen

Fors meer woningeigenaren in de omgeving van Haarlem besluiten hun woning te verkopen. In dit kwartaal zijn er in Haarlem en omgeving maar-liefst 32% meer woningen te koop gezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder en zelfs 72% meer dan een kwartaal geleden. In regio Haarlemmermeer is dit vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar, maar in het laatste kwartaal met toegenomen met 28% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook in Amsterdam zien we een toename met 21% op jaarbasis en zelfs 67% op kwartaalbasis. Waar dat aan ligt? “In de praktijk zien we dat mensen het aandurven een stap te zetten naar een nieuwe (grotere) woning, maar we zien ook dat mensen verhuizen naar een plek elders waar het goedkoper is en daarmee hun woningwaarde verzilveren”, aldus Ten Hacken.

Overbieden is de regel

Zo’n driekwart van alle verkochte woningen in agglomeratie Haarlem en regio Hoofddorp is overboden afgelopen kwartaal, in Amsterdam lag dit nog iets hoger met 80%.  Wij krijgen vaak de vraag hoeveel men dan moet overbieden. Dat is echt per woning verschillend, bijvoorbeeld of de woning hoog of laag in vraagprijs is gepositioneerd. “Ga dus zeker niet uit van standaard percentages, maar laat je bijstaan door een NVM erkende aankoopmakelaar. Gemiddeld genomen zijn woningen in dit kwartaal in regio Haarlem 6,1% overboden, in Haarlemmermeer met 5,3% en in Amsterdam met 8,2%.”

De glazenbol

Is dit dan het hoogtepunt, of volgt er komend kwartaal een nieuwe? Wie zal het zeggen. Er is krapte, veel vraag en toenemend vertrouwen. Aan de andere kant zien we ook dat kopers tegen hun grenzen aanlopen en verandering willen zien. In de praktijk zien we dat woningen met een te hoge vraagprijs of slechte positionering in de woningmarkt zelfs niet of niet goed worden verkocht. Een proactieve makelaar maakt daardoor een groot verschil, zowel bij het verkopen als het aankopen van een woning. En tot slot willen wij één advies meegeven: probeer vooral jouw verhuiswens invulling te geven, jouw huis is een thuis en niet alleen een investering!

Dat was hem dan weer!

Ik heb je in het kort op de hoogte willen brengen van de meest recente status van de woningmarkt in onze regio’s. Voor de fanatiekelingen heb ik hier de uitgebreide rapporten van regio’s Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam

Heb je verhuisplannen? Doe mij dan een lol en schakel een gecertificeerde (aankoop)makelaar in. Hij of zij kan echt een wereld van verschil maken en verdient zich dubbel-en-dwars terug. Onze oriëntatiegesprekken voor zowel verkoopbegeleiding als aankoopbegeleiding kosten jou niets, maar leveren jou altijd iets op. Inplannen dus.

– Sjors ten Hacken

Ik ben dagelijks met veel plezier actief als register-makelaar (RM) in eerdergenoemde regio’s en ik ben samen met mijn broer Wouter eigenaar van ons mooie familiebedrijf. Het delen van onze kennis is één van onze kernwaarden, met onze blogs willen wij graag informatie en tips met jou delen.

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.