Terug naar het overzicht

Een energielabel berekenen: een flinke uitdaging!

Een energielabel berekenen een flinke uitdaging

Energielabel berekenen? Tegenwoordig is het niet meer nodig om zelf uw energielabel te berekenen. Het label krijgt u namelijk bijna bij elke aankoop erbij. Bij de aankoop van een wasmachine, televisie, verlichting én ja zelfs bij de aankoop van een nieuwe woning. Het is natuurlijk bekend dat wij met zijn allen duurzamer moeten gaan leven, maar waarom zal het energielabel ons daarbij gaan helpen? In deze blog vindt u uitleg over het berekenen van het energielabel, het energielabel zelf en het belang van het energielabel.

Een energielabel berekenen: de methode!

Het is natuurlijk mooi meegenomen als er een groen label op uw woning zit, maar wat houdt dit nou precies in? Vaak is men zich daar dan ook niet heel bewust van. Dit is natuurlijk wel waar we naar toe moeten gaan werken, het streven naar een groene en nog groenere woning. Een energielabel berekenen gaat aan de hand van verschillende factoren zoals de energieprestatie en de verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. De energieprestaties worden gemeten aan de hand van een nieuwe bepalingsmethode, de NTA 8800. Deze methode wordt sinds 01 januari 2021 gebruikt voor zowel woningen als gebouwen. Het berekenen van een energielabel kunt u niet zomaar doen, de volgende documenten zult u moeten meenemen in de berekening:

  • NTA 8800
  • Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
  • ISSO publicatie 82.1

Bovenstaande termen komen niet vaak voor in het dagelijks leven. Wij snappen dan ook dat een energielabel berekenen een behoorlijke opgave zal worden. Helaas is het in bezit zijn van een energielabel verplicht. Bijvoorbeeld als u uw woning gaat verkopen bent u verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel, zodat u deze bij de notaris kan overdragen aan de nieuwe bewoners van uw woning. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete. Wij adviseren dan ook onze klanten altijd om het energielabel zo snel mogelijk te laten opstellen door een specialist. Heeft u een energielabel nodig? Contact dan ons team.

Wat houdt het label in?

Als u de vraag krijgt, wat houdt een energielabel in? Dan kan iedereen daar wel een redelijk goed antwoord opgeven. Hiervoor hoeft u namelijk niet te begrijpen hoe het energielabel is berekend.

Een energielabel voor woningen geeft aan in hoeverre de woning veel of weinig energie verbruikt, oftewel de energieprestatie. Energielabels van woningen met A++ zijn het energiezuinigst. De woningen die veel energie verbruiken zijn de minst zuinige woningen en krijgen daarom een G- label. Ook kunt u op het energielabel vinden hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. Tevens staat er vermeld op het energielabel of de woning gemakkelijk van het gas af kan. Deze punten spelen namelijk een belangrijke rol bij het opstellen van het energielabel.

Het belang van een energielabel

We snappen dat u zich afvraagt waarom het nou zo belangrijk is dat u bij de verkoop van uw woning over een geldig energielabel moet beschikken. Vandaar dat wij dit voor u hebben uitgezocht en de voordelen op een rijtje hebben gezet. Een energielabel heeft namelijk een aantal voordelen voor de eigenaar van de woning, de kopers van de woning en de huurders van de woning. Benieuwd wat voor belang jij hebt bij het energielabel? Lees dan snel onderstaande voordelen:

  • De potentiële kopers of huurders van uw woning zien direct of de woning energiezuinig is.
  • Het energielabel geeft meteen een goede indicatie van de energierekening.
  • Het energielabel laat met een aantal voorbeelden zien hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.
  • Het energielabel kan een zeer goede invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van de woning.
  • Een energiezuinig label (een groen label) kan het verkoop- en verhuurproces versnellen.
  • Gelukkig levert het opstellen van een energielabel voor alle partijen iets op. Het is dan ook verplicht sinds 01 januari 2022 om te beschikken over een energielabel voordat u de woning in de verkoop gaat doen. Het is dus belangrijk dat je deze snel laat opstellen.

Waar kan ik mijn energielabel vinden?

Het komt vaak voor dat men al beschikt over een energielabel, maar deze nergens kan terugvinden. Wij adviseren om eerst te kijken of het energielabel dat op uw woning zit nog geldig is.

Als er staat dat uw woning beschikt over een energielabel, dan kunt u deze terugvinden via MijnOverheid. U zult hier moeten inloggen met uw DigiD en dan kunt u vervolgens het energielabel downloaden als PDF-bestand.

Ook kan de website aangeven dat de woning niet beschikt over een energielabel, dan zal deze nog moeten worden opgesteld. Een energielabel berekenen is een behoorlijke opgave zoals u hebt kunnen lezen. Wij adviseren dan ook om het energielabel te laten opstellen door een specialist. Op zoek naar iemand die uw energielabel kan opstellen? Onze gecertificeerde makelaars kunnen jou vrijblijvend informeren en helpen. Daarnaast werken wij samen met goede notarissen. Zij kunnen veel voor jou uit handen nemen, precies daar waar je het nodig hebt. Contact je ons als je in zo’n situatie zit? Wij zijn actief in de regio Hoofddorp, Haarlem, Heemstede en Amsterdam

Neem contact op

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.