Terug naar het overzicht

Is een aankoopmakelaar iets voor jou?

Aankoopmakelaar: wbos makelaars

Een aankoopmakelaar is niet noodzakelijk om een woning aan te kopen. Sommige kopers twijfelen daarom of zij wel of niet zullen gaan samenwerken met een aankoopmakelaar. Wij hebben de plussen en minnen voor jou op een rij gezet. Zo kun je zelf bepalen of je wel of niet een aankoopmakelaar in de hand neemt.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Kies allereerst een aankoopmakelaar die past bij jou en jouw woonwens. Iemand waarmee je een klik voelt, je vormt immers een team. Daarnaast is het belangrijk dat de betreffende aankoopmakelaar goed bekend is in jouw (toekomstige) regio en helemaal thuis is in het type woning dat jij zoekt.

De zekerheden van een aankoopmakelaar

Als je samenwerkt met een NVM makelaar krijg je veel zekerheden. Jouw aankoopmakelaar deelt zijn of haar bouwkundige en juridische kennis met je waarvoor diegene jarenlang is opgeleid, waardoor je professioneel wordt bijgestaan in je onderzoeksplicht. Dat kan een hoop problemen en soms onvoorziene (soms extreme) kostenposten voorkomen. Daarnaast heeft deze aankoopmakelaar een schat aan woningmarkt data tot zijn of haar beschikking. Daarop kun je anticiperen, waardoor je een woning niet nét misloopt of juist veel te veel betaalt. Een woning kopen is waarschijnlijk één van de grootste aankopen in jouw leven, dan is het toch eigenlijk heel logisch dat jij jezelf professioneel laat bijstaan?

Als eerste het nieuwste woningaanbod

De huidige woningmarkt is nog altijd krap. Het is daarom vaak een uitdaging om de geschikte woning te vinden. Geen reden om moedeloos te worden. Een aankoopmakelaar doet niet anders en zit boven op de markt. Je kunt je voorstellen dat een aankoopmakelaar veel hoort en ziet, daardoor is jouw makelaar soms al vroegtijdig op de hoogte dat jouw toekomstige woning te koop komt. Daarnaast ontvang je, in ieder geval bij ons, op real time basis mogelijk geschikt woningaanbod vanuit de hele woningmarkt van alle makelaars. Vaak is dit zelfs een paar dagen eerder dan dat het op publieke woningwebsites, zoals Funda, verschijnt. Soms is er geen tijd te verspillen!

Support tijdens de bezichtiging en de onderhandeling

Soms is het fijner om iets samen te doen. Een aankoopmakelaar gaat mee naar bezichtigingen. De verkoopmakelaar is er voor de verkoper en zal dus ook in verkopers belang praten. De aankoopmakelaar is er echt voor jou. Hij of zij biedt jou een kritische blik en stelt de juiste vragen tijdens een bezichtiging. De aankoopmakelaar herkent de benodigde documenten en neemt deze voor jou door. Vervolgens deelt de aankoopmakelaar kennis over de woning (bouwkundig en juridisch), de plek en de marktomstandigheden met jou. Zo kun je wel of niet besluiten een onderhandeling in te gaan. En ook de onderhandeling of het doen van een eenmalige bieding is voor een aankoopmakelaar bekend terrein.

Goede nazorg

Als je een goede aankoopmakelaar hebt, zal deze ook na de afwikkeling voor jou klaar staan. Bijvoorbeeld als zich een onverhoopt probleem bij de nieuwe woning voordoet of als je een vraag hebt over de woning. Je kunt eigenlijk altijd op iemand terugvallen die jouw woning kent, dat geeft een fijn gevoel!

De nadelen van een aankoopmakelaar

We hebben je belooft om de voordelen en nadelen van een aankoopmakelaar te belichten. Een aankoopmakelaar vraagt een vergoeding voor zijn of haar diensten. Dit geld kun je maar één keer uitgeven en kun je dus niet meer besteden aan het interieur van jouw nieuwe woning of aan een lekkere vakantie. En dat terwijl je zelf ook woningen kunt vinden op bijvoorbeeld Funda, zelf ook kritisch kunt kijken en zelf ook wel een bod kan uitbrengen. Quick win om het zelf te doen? Dat mag je natuurlijk zelf beoordelen. Bedenk alleen wel dat als je het werk van  een aankoopmakelaar zelf uitvoert, je niet over dezelfde studie, bijscholing, verzekeringen, plaatselijke kennis, netwerk, woningmarktdata en ervaring beschikt. En dat terwijl het om waarschijnlijk de grootste aankoop in jouw leven gaat.

De investering op een rij

Goed dan. Werken met een aankoopmakelaar heeft de voorkeur, maar geld blijft ook belangrijk. Bedenk goed dat een aankoopmakelaar zich terugverdient, anders zou hij of zij in de wereld van nu helemaal geen bestaansrecht hebben. Sommige makelaars werken met een percentage en sommige met een vast bedrag. Vaak hele nette tarieven voor de uitgebreide dienst die je krijgt en veelal onder ‘no cure, no pay’ voorwaarden. Het is daarom zeker de moeite waard om eens het gesprek aan te gaan met een aankoopmakelaar. Want realiseer je goed dat zonder een aankoopmakelaar er een groot risico bestaat dat je een woning misloopt, je te veel betaalt of dat er een onvoorziene kostenpost om de hoek komt kijken. Een kennismakingsgesprek met een aankoopmakelaar kost je niets, maar levert je vaak iets op. Doen dus!

Tot slot

Onze gecertificeerde makelaars kunnen jou vrijblijvend informeren en helpen. Daarnaast werken wij samen met goede notarissen. Zij kunnen veel voor jou uit handen nemen, precies daar waar je het nodig hebt. Contact je ons als je in zo’n situatie zit? Wij zijn actief in de regio Hoofddorp, Haarlem, Heemstede en Amsterdam

Neem contact op

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.