Terug naar het overzicht

Wat betekent het energielabel?

Wat betekent het energielabel?

Sinds januari 2022 is het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertenties voor verkoop- of verhuur van een woning. Het energielabel is een officieel document, dat dient opgesteld te worden door een gecertificeerde energieadviseur. In het officiële document komt naar voren hoe energiezuinig de woning is. De energiezuinigheid van de woning is verdeeld in meerdere gradaties. Nieuwsgierig naar de zeven gradaties van het energielabel? Lees dan snel verder!

Gradaties van energiezuinigheid

In het vernieuwde energielabel, dat sinds 01 januari 2021 is vastgesteld, wordt de energiezuinigheid aangegeven door middel van een letter. Aan iedere letter is een gradatie van energiezuinigheid gekoppeld. Deze gradaties beginnen bij zeer zuinig (energielabel A++++, groen) tot niet energiezuinig (energielabel G, rood). De gradatie waarin de energiezuinigheid van jouw woning wordt aangeduid is afhankelijk van hoe goed een woning is geïsoleerd, of het duurzaam verwarmd wordt door bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp en of er zonnepanelen aanwezig zijn. Een woning met energielabel G is het minst energiezuinig. De energierekening zal dan fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont.

Energielabel

Dat het energielabel een zeer hot item is in deze tijd zal je zeker niet verrassen.  Natuurlijk zijn er nog steeds behoorlijk wat woningen waar een label F of G aanhangt. Schrik niet als jouw droomwoning toevallig beschikt over zo’n energielabel. Tegenwoordig  kan je namelijk in veel gemeentes subsidies aanvragen om jouw (toekomstige) woning te verduurzamen. Bovendien bestaat er zelfs een zogenaamde ‘Duurzaamheidslening’.

Bij de aankoopbegeleiding van een woning zullen wij jullie hier dan ook zeker op attenderen om dit te bespreken met jouw hypotheekadviseur. Een hypotheek adviseur zal hier advies over  kunnen geven en kan aangeven of het budget kan worden opgenomen in de hypotheek. Er zijn dus genoeg mogelijkheden die jou kunnen helpen bij het verduurzamen van jouw woning.

Kosten energielabel

Beschikt jouw woning nog niet over een energielabel? Schakel dan een gecertificeerd energieadviseur in voor het opstellen van een energielabel. De kosten van het energielabel liggen rond de €300,- en zijn afhankelijk van het type woning.

Podcast, een duurzamere woonwereld

Zie jij door de bomen het bos niet meer in de wereld van ‘duurzaam wonen’? Of wil je gewoon wat meer informatie over welke mogelijkheden er bestaan? Luister dan nu naar de wekelijkse wbos podcast over ‘duurzaam wonen’, waarin Charlotte en Sjors jou per aflevering meenemen in een groenere woonwereld. Feiten en fabels, interviews, tips en tricks en vooral lekker kort en krachtig. Laat je inspireren, want zelfs met de meest kleine stapjes kom je een heel eind verder!

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.