Terug naar het overzicht

Wat betekent onder optie?

In de huidige woningmarkt heeft u het waarschijnlijk al vaak voorbij zien komen dat een woning onder optie staat, maar wat betekent onder optie eigenlijk? In deze blog zullen we u uitgebreid vertellen wat deze status inhoudt.

Status van een woning

Als een woning wordt aangemeld staat de status van een woning natuurlijk op beschikbaar. Dit houdt in dat u een bezichtiging bij de makelaar kunt aanvragen. Zodra er al meerdere bezichtigingen geweest zijn bij de woning kan de status veranderen. De status van de woning kan namelijk veranderen in ‘’woning onder optie’’ of ‘’woning onder bod’’. Vaak worden deze twee statussen door elkaar gehaald of gezien als gelijke. Dit laatste is echter niet het geval. De betekenis van onder optie en onder bod verschilt wel degelijk van elkaar.

Een woning onder optie

Deze status komt eigenlijk alleen voor bij nieuwbouwwoningen, maar wat betekent onder optie nou eigenlijk? Gedurende de periode dat de woning onder optie staat heeft de geïnteresseerde de tijd om uit te zoeken of hij/zij de woning echt wil kopen. De woning is als het ware dus gereserveerd voor diegene. Mocht het zo zijn dat men toch afziet van de woning, dan is dat geen probleem.

Een woning onder bod

Deze status heeft u waarschijnlijk vaker voorbij zien komen dan een woning die onder optie staat. De status van de woning kan pas worden veranderd in onder bod als de bezichtigingen zijn begonnen. Uit de bezichtigingen is namelijk een serieuze gegadigde naar voren gekomen. De geïnteresseerde heeft namelijk na zijn bezichtiging een voorstel gedaan op de woning en een tegenvoorstel ontvangen van de verkopers. De verkoper en de mogelijke koper zijn dus met elkaar in onderhandeling.

Het voordeel voor u van deze status is dat u de woning nog wel kan bezichtigen. De woning is namelijk nog niet officieel verkocht. Het kan namelijk zo zijn dat de verkoper en eventuele koper er niet uitkomen met elkaar en dat de woning weer opnieuw wordt aangemeld. Zorg dus altijd dat uw voorstel staat als een huis. Hoe? Schakel één van onze aankoopmakelaars in, die begeleiden u graag in dit spannende proces.

Kunt u antwoord geven op de vraag?

Kortom, staat uw droomwoning onder bod. Geef de moed niet op. De verkoper is dan in onderhandeling met de mogelijke koper. U kan dan alsnog een goed bod plaatsen en misschien ben u dan wel de uiteindelijke koper. Staat de woning onder optie, dan is de woning gereserveerd voor iemand. De woning zal dan niet worden verkocht aan een andere partij. We hopen dat u na het lezen van deze blog antwoord kunt geven op de vraag ‘’Wat betekent onder optie’’. Zo niet, contact gerust ons team we helpen u graag verder.

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.