Terug naar het overzicht

Woningmarkt update Q4 2023

woningmarkt

Het is weer zover! We hebben weer een gloednieuwe woningmarkt update van het laatste kwartaal voor je klaargezet specifiek gespecificeerd op de regio’s waarin wij actief zijn: regio Haarlem (agglomeratie Haarlem), Haarlemmermeer en Amsterdam (agglomeratie Groot-Amsterdam).

Aantal transacties woningmarkt neemt toe

Dat is een goed teken! Het betekent immers meer doorstroming op de woningmarkt. Het totaal aantal verkochte woningen is in het vierde kwartaal van 2023 toegenomen met respectievelijk +26% in regio Haarlem en +14% in Groot-Amsterdam ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder (2022).

Van vrijwel alle woningtypes zijn er meer verkocht, alleen ‘vrijstaand’ in de regio Haarlem laat een ander beeld zien. Jaar-op-jaar is het aantal gelijk gebleven, maar ten opzichte van een kwartaal eerder is dit type met -12% gedaald. Gezien het echter om een relatief klein totaal aantal gaat, klinkt dit schokkender dan het is. Zo waren in het derde kwartaal van 2023 32 vrijstaande huizen verkocht en in het vierde kwartaal 28 vrijstaande huizen. Valt mee dus.

Transactieprijs wijkt af

De ontwikkeling van de transactieprijs wijkt af van het landelijk gemiddelde. Waar het landelijk gemiddelde een toch wel aanzienlijke stijging laat zien, is dat in de regio Haarlem iets anders. Gemiddeld genomen hebben we hier weliswaar te maken met een jaar-op-jaar stijging van +1.4%, maar de stijging zit enkel in het woningtypes ‘appartement’ (+4.9%) en ‘tussenwoning’ (+3.4%). De overige woningtypes laten (nog) een daling zien. In de regio Groot-Amsterdam ligt de gemiddelde jaar-op-jaar stijging op +2.7%. Hierbij stijgen juist alle woningtypes, op ‘Vrijstaand’ na (-10.8%). Dat terwijl dit type huis daar wel qua verkoopaantallen is toegenomen (+20%), of zit daar juist het verband in?

Gemiddelde verkooptijd van een woning in huidige woningmarkt

Een veel gestelde vraag op onze kantoren, “wat is de gemiddelde doorlooptijd?”. Helaas is daar geen kant-en-klaar antwoord op en verschilt dat echt heel erg per object en per verkoopstrategie. Toch kunnen we wel wat gemiddeldes met jou delen. In het vierde kwartaal stond een woning in de regio Haarlem gemiddeld 25 dagen te koop en in de regio Groot-Amsterdam 27 dagen. Vrijwel gelijk dus.

Woningen worden nóg schaarser

Het spijt ons te moeten zeggen, maar gemiddeld genomen kon je uit minder woningen kiezen in het vierde kwartaal van 2023 dan precies een jaar eerder. En fors ook! In de regio Haarlem -32% en in de regio Groot-Amsterdam -25%. Ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal (derde kwartaal 2023) zien we een daling, beide regio’s -11%. We hebben bij wbos geen glazen bol, maar durven wel te voorspellen dat deze vraag-aanbod disbalans een zeker resultaat teweeg zal brengen. Aan alle kopers: ook wij hadden dit graag anders gezien. Het zou ons inziens beter en gezonder zijn voor de woningmarkt als er meer keuze was.

Vraagprijzen liggen hoger

De gemiddelde vraagprijs is in het vierde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder maar-liefst 7.1% hoger in de regio Haarlem en 5.3% hoger in de regio Groot-Amsterdam. Toch zegt dit niet heel veel, het kan immers zo zijn dat er gewoon duurdere woningen te koop stonden. Zo laat het type ‘vrijstaand’ een stijging zien van bijna +33% in de regio Haarlem. Waarschijnlijk meer grotere vrijstaande villa’s ten opzichte van kleinere vrijstaande woningen. Deze zouden wij dan ook met een korreltje zout nemen.

Krapte indicator woningmarkt

Waar je als koper een jaar geleden gemiddeld genomen uit 3.5 (Haarlem) en 2.9 (Groot-Amsterdam) woningen kon kiezen, was dat dit jaar in het vierde kwartaal wel anders, namelijk gemiddeld uit respectievelijk 1.9 en 2.0 woningen.

Overbieden terug van weggeweest op woningmarkt?

In de praktijk zien we het weer redelijk vaak, een hoger bod dan de vraagprijs. Dat geldt niet voor alle woningen en het is ook afhankelijk van de verkoopstrategie. Tip: ga dus niet zomaar lukraak overbieden, maar laat je even goed adviseren door een aankoopmakelaar. Gemiddeld genomen lag in de regio Haarlem de transactieprijs +2.1% boven de vraagprijs in het vierde kwartaal van 2023. In de regio Groot-Amsterdam was dit +3.2%. Precies een jaar daarvoor was dit nog respectievelijk -0.2% en +1.4%.

Van alle verkochte woningen in het vierde kwartaal van 2023 was in de regio Haarlem 59% boven de vraagprijs verkocht en in de regio Groot-Amsterdam 65%. Dat houdt dus in dat er afgerond respectievelijk van de 10 woningen, 6 en 7 woningen boven de vraagprijs verkocht werden. Slim om hier op voorhand op te anticiperen als zowel verkoper als koper! Onze makelaars bepalen graag een doordachte strategie met jou als je verkoopplannen of aankoopplannen hebt.

Nieuwbouw in herstel

Gelukkig maar. Alhoewel we het nog altijd over een historisch laag niveau hebben, verkochten de NVM-makelaars in het vierde kwartaal van 2023 6.100 nieuwbouwwoningen in Nederland. Dat is een toename van +8% ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op ruim 19.500 woningen, het hoogste punt sinds begin 2016.

Kopers en verkopers tonen vertrouwen in woningmarkt

Mensen willen verhuizen en stappen maken. De verhuiswens blijft groot in combinatie met een laag aanbod. Nu is ook de hypotheekrente gezakt en zijn de lonen in algemene zin gestegen. Ingrediënten genoeg om voor de komende periode vertrouwen te hebben in de markt. Zolang de doorstroming maar op peil blijft! En daar zijn op lange termijn uiteindelijk wel geschikte/diverse nieuwbouwwoningen voor nodig. Woningen creëren dus.

Dat was hem dan weer!

Ik heb je in het kort op de hoogte willen brengen van de meest recente status van de woningmarkt in onze regio’s. Voor de fanatiekelingen heb ik hier de uitgebreide rapporten van regio’s Haarlem en Groot-Amsterdam.

Heb je verhuisplannen? Doe mij dan een lol en schakel een gecertificeerde makelaar in. Hij of zij kan echt een wereld van verschil maken en verdient zich dubbel-en-dwars terug. Onze oriëntatiegesprekken voor zowel verkoopbegeleiding als aankoopbegeleiding kosten jou niets, maar leveren jou altijd iets op. Inplannen dus.

– Sjors ten Hacken

Ik ben dagelijks met veel plezier actief als register-makelaar (RM) in onze regio en ik ben samen met mijn broer Wouter eigenaar van ons mooie familiebedrijf. Het delen van onze kennis is één van onze kernwaarden, met onze blogs willen wij graag informatie en tips met jou delen.

Neem contact op

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.