Terug naar het overzicht

Woning bezichtigen: 7 tips

Woning bezichtigen: 7 tips

Leuk! Je staat op het punt een woning te bezichtigen. Natuurlijk kun jij jezelf hierop voorbereiden, zodat de bezichtiging voor jou zo nuttig mogelijk is. Daarnaast mag je ook het één en ander verwachten van de verkopende makelaar. We nemen je mee in wat je zelf kunt voorbereiden, wat je kunt verwachten en geven je daarnaast 7 tips.

Tip 1: Voorbereiding op een woning bezichtigen

De locatie: Het allerbelangrijkste voordat je een woning gaat bezichtigen is dat je bekijkt of de plek bij jou past. De plek kun je immers niet veranderen. Denk daar op voorhand goed over na, rij bijvoorbeeld voorafgaand aan de bezichtiging al eens een keer langs en win desgewenst informatie over de buurt. Ons team is hiervoor natuurlijk altijd bereikbaar.

De financiën: Informeer naar jouw financiële mogelijkheden en wensen daarin. Je kunt een grove berekening maken via online tools. Vaak komt dit niet goed uit de voeten. Vraag daarom een informatief gesprek aan bij jouw bank of financiële tussenpersoon. Het voordeel van de laatste is dat deze niet aan slechts één bank gebonden is. Het eerste gesprek is vrijwel altijd geheel vrijblijvend. Natuurlijk kunnen wij jou met een financieel tussenpersoon in contact brengen. Bedenk vervolgens of de te bezichtigen woning ook past in de mogelijkheden, ook na een eventuele modernisering, verduurzaming of gehele verbouwing.

Waarde huidige woning: Als je geen starter bent, is de kans groot dat je een stuk overwaarde meeneemt uit de huidige woning. Voordat je de nieuwe woning gaat bezichtigen is het verstandig om een goed beeld te hebben van de waarde van jouw huidige woning en de daarbij hopelijk horende overwaarde. De WOZ-waarde geeft in veel gevallen geen goed beeld, hou daar rekening mee. Indien gewenst kunnen onze verkoopmakelaars vrijblijvend langskomen om een waarde te benoemen en een eventueel verkooptraject te bespreken. Dit kan voor of na de te bezichtigen woning. Lees meer over een gratis verkoopadviesgesprek of maak meteen een afspraak.

Neem iemand mee: Samen zie je meer dan alleen. Zeker omdat je tijdens het bezichtigen van de woning ontzettend veel nieuwe indrukken zult hebben. Het is fijn als iemand zoals jouw partner, familie of een vriend/vriendin erbij aanwezig is. Samen zie je meer en daarnaast kun je het er na de bezichtiging even met elkaar over hebben.

Een aankoopmakelaar: Nog beter, of misschien zelfs als aanvulling op, is het inschakelen van een plaatselijke NVM-aankoopmakelaar voordat je de woning gaat bezichtigen. Deze makelaar behartigt alleen jouw belangen, kent de regio en de markt. Daarnaast is deze makelaar opgeleid op bouwkundig en juridisch vlak, wat jou een hoop ellende kan besparen. De NVM-makelaar wordt daarnaast periodiek bijgeschoold, waardoor de kennis altijd actueel is. Hij of zij beschikt over een schat aan data en voert voor jou de onderhandelingen uit. In onze regio wordt veel gewerkt met aankoopmakelaars, dat is niet voor niets.

Ook wij zijn dagelijks actief als aankoopmakelaars, lees hier meer over onze aankoopmakelaars of plan meteen een intake in. Staat de te bezichtigen woning bij ons te koop? Dan brengen wij jou graag in contact met een aankoopmakelaar van een ander makelaarskantoor, we willen immers dat de aankoopmakelaar 100% jouw belangen behartigt. Eerder schreven wij ook een blog over het principe van een aankoopmakelaar, lees deze hier.

Bestudeer de documentatie: Voorafgaand aan de bezichtiging, stuurt ons team jou van belanghebbende documentatie over de woning. Neem deze rustig door en noteer vragen. Deze mag je op voorhand alvast stellen of je stelt deze tijdens de bezichtiging. Als een vraag een ‘no go’ of juist een ‘go’ kan vormen, raden wij aan deze te stellen voordat je de woning gaat bezichtigen.

Tip 2: Woning bezichtigen, wat je kunt verwachten 

Persoonlijke rondleiding: De makelaar wacht binnen in de woning op jou. Het is daarom de bedoeling dat je aanbelt zodra je er bent. Onze makelaars nemen allemaal ruimschoots de tijd om jou persoonlijk rond te leiden door de te bezichtigen woning. Hoeveel tijd ervoor gepland staat is afhankelijk van de woning. We zorgen er in ieder geval voor dat het voldoende is om een goede indruk te krijgen. Daarnaast ben je altijd welkom voor een extra bezichtiging.

De persoonlijke rondleiding begint met een korte kennismaking, tenzij jullie elkaar al herkennen natuurlijk. De makelaar zal waarschijnlijk vragen wat je precies zoekt en waar je vandaan komt. Door deze informatie te weten, kan hij of zij de bezichtiging nog persoonlijker en nuttiger voor jou maken. Alhoewel we altijd gezamenlijk door de woning lopen, creëren onze makelaars voldoende gelegenheid waarin je zelf de woning tot je kunt nemen. Dat raden wij jou dan ook zeker aan, immers wil jij jezelf misschien uiteindelijk thuis gaan voelen in de te bezichtigen woning. Het kopen van een woning draait voor een heel groot gedeelte om gevoel.

Tip 3: Delen van kennis

Wij zijn een modern makelaarskantoor. Het delen van onze kennis staat daarom voorop. Zoals we eerder aangaven, denken we graag met jou mee. Stel daarnaast ook al jouw vragen, geen vraag is overbodig. Wij zorgen er op onze beurt voor dat we echt goed zijn ingelezen in de te bezichtigen woning. Door onszelf goed voor te bereiden en jou goed de tijd te geven, kunnen we een kwalitatief hele goede bezichtiging realiseren. Authentiek makelen noemen wij dat ook wel eens. Dat doet ons familie-makelaarskantoor uiteindelijk al sinds 1948.

Tip 4: Woning bezichtigen: wees kritisch, maar niet te

Op internet zijn veel tips ter voorbereiding op het bezichtigen van een woning te vinden. Daarbij wordt ook vaak gezegd dat je op zoek moet gaan naar verborgen gebreken, dan-wel zaken die opvallen die niet goed kunnen zijn. Natuurlijk is dat superbelangrijk! Vergeet echter niet dat het kopen van een woning voor een groot gedeelte om gevoel gaat. Om deze reden ga je de woning bezichtigen. Als jij alleen maar bezig bent met verborgen gebreken, vergeet je mogelijk te voelen of de woning bij jou past.

Ons advies is daarom om rustig mee te lopen met de rondleiding van de makelaar. Wij zijn een bekend makelaarskantoor in deze regio sinds 1948 en gaan echt niet willens en wetens verborgen gebreken achterhouden. Daarnaast heeft de verkoper nu eenmaal een meldingsplicht. Tijdens de rondleiding kunnen natuurlijk vragen opkomen, stel die zeker!

En om er helemaal zeker van te zijn dat je ook het “zakelijke” aspect goed beschouwt, raden wij jou aan om met een plaatselijke NVM aankoopmakelaar te werken. En/of de woning onafhankelijk bouwkundig te laten keuren, dan weet je helemaal zeker wat je koopt.

Eerst maar eens bekijken of de woning wat voor jou is, is ons advies.

Tip 5: Informatie over het verdere proces

Iedere verkoop kent een biedingsproces. De makelaar zal dit gedurende of na afloop van de bezichtiging aan jou toelichten. Eerder schreven we al eens een blog over biedsystemen, we raden je aan deze te lezen. Ook is de kans heel groot dat de makelaar in kwestie jou nog even na-belt om te vragen wat jouw bevindingen zijn na afloop van de bezichtiging. Wij willen de verkopers namelijk ook een goed beeld geven.

Tip 6: Oeps, daar gaat de deurbel alweer

Dat kan natuurlijk gebeuren. Soms loopt een bezichtiging wat uit, meestal vraagt de makelaar dan aan de volgende kijkers of ze heel even kunnen wachten zodat jullie de rondleiding met elkaar kunnen afronden. Schrik niet van de bel. Om de verkopers, de mensen die vaak nog in de woning wonen, te ontzien, plannen wij de meeste bezichtigingen in een zogenoemd blok. Zo kan het heel goed zijn dat er één of meerdere bezichtigingen voor of na jou zijn. Vergeet niet: we willen jou vooral de tijd geven en je bent altijd welkom voor een extra bezoek!

Tip 7: Vraag vergeten!

We zeiden het eerder al, een bezichtiging gaat gepaard met veel (nieuwe) indrukken. Het kan daarom goed zijn dat jij een vraag vergeet te stellen. Weet dan dat we een plaatselijk en laagdrempelig makelaarskantoor zijn. Bel ons even op en jouw vraag is alsnog beantwoord!

Tot slot. Woning bezichtigen? Wij kijken er naar uit!

– Sjors ten Hacken

Ik ben dagelijks met veel plezier actief als register-makelaar (RM) in onze regio en ik ben samen met mijn broer Wouter eigenaar van ons mooie familiebedrijf. Het delen van onze kennis is één van onze kernwaarden, met onze blogs willen wij informatie en tips met jou delen.

Deze blog ging over woning bezichtigen, zodat jij beslagen ten ijs komt. Heb jij nog andere relevante onderwerpen waar je meer over zou willen weten? Deel deze dan zeker met ons, wat mij betreft schrijven wij er dan binnenkort een blog over!

Wij zijn actief in de regio Hoofddorp, Haarlem, Heemstede en Amsterdam.

Terug naar het overzicht
wbos makelaar

Spreken we u snel?

wbos makelaars is gevestigd in Heemstede en Nieuw-Vennep. Vanuit deze vestigingen bedienen wij de gehele woningmarkt in de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en Amsterdam, waarin iedere makelaar een eigen specialisme bedient. Onze gespecialiseerde makelaars en taxateurs staan voor u klaar.

Neem contact op

Niks missen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.